Salı, Temmuz 08, 2008

jambon



Bugün sağlık raporu almak için başvuran ve et sektöründe çalışan bir gıda mühendisine salamla jambon arasında ne fark bulunduğunu sordum.

"Çok fark var, en başta yapım tekniği farklı. Emülsiyonu bilir misiniz, salam sosis yağ ve suyun bir arada olduğu bir emülsiyon halinde hazırlanıp ambalajlara doldurulur, fırınlandıktan sonra kullanıma hazır olur, jambon ise gerçek et parçalarından hazırlanır. Kıyılmış et parçaları vakum altında karıştırıcıda tuz ve baharatlarla uzun süre karıştırılır daha sonra yine ambalajlara doldurulur" dedi."Et parçalarının ayrım yerlerinin görünmesi gerekmez mi o zaman?" diye sordum
"Dikkatli bakarsanız etin dokusundan birleşme yerlerini ayırt edebilirsiniz. Büyük parça etler kullanılsa daha kolay ayırt edilir ama o zaman maliyet çok yükseliyor, Türkiye'de o fiyata jambon alacak insan yok" dedi.
"Salam, sosis pişirmek için mi fırınlanıyor?" dedim
"Hayır, sterilizasyon için fırınlanıyor" dedi.

Hiç yorum yok: